Corporate Governance, Risk Management & Compliance
  • Home
  • About
  • Services
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • About
  • Services
  • Blog
  • Contact
Search

Cazul inginerului de la Volkswagen - sau cum fiecare răspunde pentru faptele sale

8/28/2017

 
Picture
Ce s-a întâmplat ?
Vineri, 25 august, agențiile internaționale de presă au relatat un nou capitol în cazul Volkswagen: un fost inginer, James Robert Liang (63 ani), a fost condamnat de un tribunal federal american la 40 de luni de închisoare și la plata unei amenzi de 200.000 dolari pentru rolul jucat în scandalul "dieselgate".
Liang și-a recunoscut vina anul trecut și a colaborat cu autoritățile, fiind unul dintre cei doi angajați ai VW care au procedat în acest mod. Procurorii au declarat că Liang era conștient de faptul că VW a programat software-ul pentru a înșela regulile privind emisiile din S.U.A. pe aproape 600.000 de vehicule diesel. Avocatul său a declarat că nu este "lacom sau imoral", ci a urmat ordine pentru a-și păstra slujba și a-și susține familia.
Avocatul său a subliniat că Liang a colaborat cu autoritățile și datorită acestuia, au putut fi puși sub acuzare alți membri ai conducerii companiei, printre care Olivier Schmidt (șeful Volkswagen responsabil de mediu și inginerie în Michigan, SUA – acesta a recunoscut faptele și urmează să fie condamnat în Decembrie pentru o sentință de 7 ani cu executare). Alte persoane din managementul companiei au fost găsite vinovate, atât în Germania cât și în SUA.
Martin Winterkorn, CEO-ului grupului, și-a dat demisia la câteva zile după declanșarea scandalului. El susține încă de la începutul scandalului că nu știa despre toate acestea, Winterkorn fiind anchetat ca suspect în momentul de față.
Volkswagen a recunoscut în martie că între 2006 și 2015, mașinile produse de aceștia au fost vândute cu softuri programate să controleze emisiile în timpul testelor de emisii și să se dezactiveze atunci când mașina este pe șosea. Anchetatorii au stabilit că autovehiculele au depășit cu de 40 de ori mai mult limita legală de poluare.
Compania a folosit această practică ani la rând, 11 milioane de vehicule vândute de firmă fiind echipate cu acest software la nivel global.
Ancheta încă nu s-a finalizat, dar se așteaptă ca totalul costurilor să treacă de $20 de miliarde.
 
Săptămâna problemelor de integritate
Cazul acesta nu este singular. Săptămâna aceasta au mai avut loc 3 cazuri asemănătoare:
  • Todd Barretta, fostul "chief compliance officer" al New Jersey Transit (companie de stat) a fost concediat la doar șase luni de când a preluat poziția. Barretta tocmai a declarat în instanță că managementul companiei nu îi permitea să raporteze neregulile identificate, îl interziceau să adopte sancțiunile necesare în cazul a doi angajați și îi cereau să ignore măsurile de siguranța muncii
  • João Adalberto Elek, "head of governance & executive compliance officer" al Petrobras a fost recent suspendat din funcție. Acesta a fost acuzat de companie, în urma unei investigații interne, că ar fi acordat un contract de 8 milioane de dolari cu încredințare directă, companiei americane Deloitte unde fiica sa era în proces de recrutare. Contractul a fost atribuit, iar la ceva timp fiica sa a fost angajată. A durat câteva luni și două comisii de etică diferite până când să se decidă că Elek a perpetuat un conflict de interese
  • David Osunkwo, angajat al Strategic Consulting Advisors, lucra ca "chief compliance officer" externalizat pentru două fonduri de investiții în 2010 și 2011 ce urmau să se unească. Securities and Exchange Committee (SEC) a descoperit că Osunkwo a raportat valoarea activelor celor două companii fără a verifica în detaliu, acesta primind un email cu suma de la unul dintre angajații celor două companii. Osunkwo a fost amendat cu $30.000 și îi este interzis pe o perioadă de un an să mai lucreze pentru fonduri de investiții
 
Concluzia
Chiar dacă nu face parte din managementul unei companii, fiecare angajat este responsabil pentru deciziile sale, mai ales când acestea pot crea un prejudiciu.
Dacă ești pus în situația de a acționa într-un mod ilegal sau imoral, la sugestia sau presiunea conducerii, există modalități de a semnala această situație. Tot mai multe companii, inclusiv din România, încep să își dezvolte mecanisme de raportare anonimă a acestor cazuri, pentru a evita situațiile dificile ce pot afecta angajații, clienții, valoarea companiei și reputația acesteia.

Integritatea unei companii depinde de fiecare dintre angajații săi, de aceea este foarte important ca managementul să investească în programe de pregătire a acestora pentru a încuraja prevenția, identificarea și raportarea situațiilor cu potențial de risc pentru toate părțile implicate. Profitul prin orice mijloace nu mai este de mult la modă, cazul VW fiind doar unul dintre multele exemple.

Nu este deloc complicat și niciodată prea devreme să investești în măsuri pentru a asigura integritatea afacerii tale.

Comments are closed.

    Archives

    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    April 2021
    December 2018
    November 2018
    November 2017
    August 2017
    February 2017

    Categories

    All
    FCPA

    RSS Feed

    SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

    Enter email
Subscribe to Newsletter
Home    
About
Services
Contact

Integrity Solutions was founded in 2015 with the aim to support businesses in developing their ethical conduct. For any additional information please do not hesitate to contact us.
Photo used under Creative Commons from verchmarco
  • Home
  • About
  • Services
  • Blog
  • Contact